Skräppåsen 42015

Skräppåsen 42015

Lillhärdals Snöskoterklubb är en av Sveriges äldre snöskoterklubbar, den bildades 1970. Den ligger i den natursköna bygden Lillhärdal, Härjedalen. Här finns ett omfattande ledsystem med flera mils välpreparerade skoterleder. Så välkommna och klicka vidare på länkarna för mera information!

Lillhärdals snöskoterklubbs bildande

1968 kör Funäsdalens SK sitt långlopp Fjällsvängen. Från Lillhärdal finns 2st åkare med, som då måste åka för Funäsdalens SK. Dom gör bra ifrån sig och dom åkarna är Nisse Dahl och Stefan Eriksson. Året efter är dom åter där och kör, även nu för Funäsdalens SK. Vid målgång säger speakern att dessa 2 åkare är toppförare för sin klubb som då är Funäsdalens SK. En av förarna säger då ”att det skulle ha varit Lillhärdal”. Då föddes en idé av Åke Svensson, som tyckte att det skulle bildas en klubb. Ett meddelande sattes upp på den lokala anslagstavlan, om en träff på Lillhärdals IF: s fotbollsplan om bildandet av en egen skoterklubb. Många kom och en grupp valdes till att arbeta fram vad som behövdes. Hösten -69 var det första mötet och då blev, Åke Svensson ordförande, Nisse Dahl kassör, Ulla Sandin sekreterare. Stadgar hade antagits och Arvid Larsson från Funäsdalens SK och SVEMO kom hit och hjälpte till. SVEMO godtog stadgarna och klubben invaldes i SVEMO 1970, vilket då blir klubbens startår.

Racingsektion

Det utbildades funktionärer till tävlingsverksamhet och det byggdes en crossbana uppe vid Galbergets-vägen som sedan flyttades till Blädjan. Klubben växte till över 100 medlemmar, däribland många tävlingsförare. En av dom var Bengt-Göran Mårtensson, Ljusnedal, som erövrade en bronsmedalj på RM i Ljusdal. Tyvärr är det dåligt med tävlingsverksamhet inom klubben för närvarande, och crossbanan är nedlagd sedan länge.
Vad klubben har gjort
Sen startades kanske Sveriges första skotergudstjänst, som har pågått med 2 års undantag sen 1978. Det är än idag en uppskattad utflykt. Det blev även anordnat Sveriges första skotermässa, där firmor från Lillhärdal, Linsell, Sveg och Östersund deltog. Året efter blev det en ny mässa i Hede. Tredje året planerades mässan till Sveg, men då det blev Skoterns dag över hela Sverige lades mässan ned. Skoterklubben har även drivit kaffeservering i Galbergets sportstuga varje söndag från slutet av Januari till April. Stugan övertogs från Galbergets Sportstuge-förening på mitten av 80-talet, den blev då renoverad. Den är ett fint utflyktsmål på skoter, skidor, spark och promenad ja även bil. En båtsektion har också funnits inom klubben. Klubben har gjort ett bra arbete i Lillhärdal samt delat med sig av sina erfarenheter åt andra klubbar.

Om klubben idag

Flera leder har byggts och klubben sköter nu om ca 33 mil leder, med hjälp av 3 st skotrar och en pistmaskin. Medlemsantalet är drygt 300 st. .